Home

shl_architects_stavanger_street-view-1170x1560

High-rise design for Stavanger by Schmidt Hammer Lassen Architects

Es sprießen allerorten Türme aus dem Boden: Auch in Norwegens viertgrößte Stadt Stavanger ist im Rahmen eines städtebaulichen Entwicklungsprojekts rund um den Hauptbahnhof ein Hochhaus geplant. Den Realisierungswettbewerb haben die Aarhauser Architekten Schmidt Hammer Lassen Architects gewonnen, die sich u. a. gegen Snøhetta (Oslo), Dark (Oslo) und UN Studio (Amsterdam) durchgesetzt haben. Geplant ist ein 100 Meter hoher Turm mit 26 Stockwerken. Mit einer Aluminium/Glasfassade, die auf einigen Stockwerken eingeschnitten wird, um dort begrünte Terrassen zu platzieren, soll das Gebäude einen  städtebaulichen Akzent setzen.

shl_architects_stavanger_breiavatnet-1170x848

Insgesamt werden in etwa 18.000 m² entstehen, die größtenteils einer Büronutzung vorbehalten sind. Als Besonderheit wird eine Kirche in das Hochhaus integriert, deren altes Gebäude sich heute noch auf dem Grundstück befindet. Hierfür sind die Geschosse drei bis fünf reserviert. Ergänzende Funktionen wie Cafés, Restaurants und Veranstaltungsräume runden das Angebot ab. Eine Aussichtsplattform soll das Bauwerk bekrönen.

shl_architects_stavanger_close-up-facade-1170x1170

Schmidt Hammer Lassen Architects win international competition to design a new ambitious urban redevelopment and high-rise in Stavanger, Norway. The winning proposal „Breiavatnet Lanterna“ is a dynamic scheme for boosting the city of Stavanger’s ambitions for future urban developments that will create a new benchmark for sustainable and creative work environments. The project offers a new public centre; a transformation of the existing park and a new 100-metres tower containing round about 18,000 m² of highly flexible space for offices, restaurants, exhibitions and conferences. The ground and top floors will be open to the public ensuring a new unique meeting place in the city.

16

The building is located near Stavanger Central Station on a unique site next to the future „Tivoliparken“ which will be an inviting green city park for pedestrians, providing new lines of connections in the surrounding neighbourhood and to the city. The building is accessible on 3 of its sides with the main entrance towards the park and a ground floor designed to interweave with the urban fabric, guaranteeing it as an integral part of the city. The new 26-storey tower will stand simple and modern in its form with a clear Scandinavian architectural reference, bringing a timeless expression to the varied building structures in the area. The facade design is a composition of slim vertical aluminium and glass panels which offer increased daylight to over 1,000 work spaces. The building design is optimized to the highest degree of user-friendliness and energy efficiency. Green terraces at different heights and orientations bring a distinct recognizable character to this new high-rise in Stavanger, which will be one of the highest in Norway.

17

The two first floors of the tower will welcome public programs including a café, restaurant, canteen, lobby, flexible performance spaces and multifunctional exhibitions and events space that take place around a large amphitheatre staircase. Floors 3 to 5 will house the church which is currently located on the site. Floor 6 to 24 will be used as office space designed to be open and bright, with dramatic 360 views to the city. The two top floors will offer conference facilities, restaurants, bars and public space with incredible views to the city and the fjord.

 

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden / Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden / Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden / Ändern )

Google+ Foto

Du kommentierst mit Deinem Google+-Konto. Abmelden / Ändern )

Verbinde mit %s